fbpx
Havblikk logo

Erlend Ropstad

Ikke bare kommer det som omtales som "en av Norges beste artister gjennom tidene" til Havblikk'23, men sommerens konsert på Fanøy blir en av ytterst få utvalgte konsert for Ropstad i hele 2023!
Foto: Marthe Amanda Vannebo

Del artikkel:

Erlend Ropstad har blitt møtt med stormende jubel og strålende kritikker for praktisk talt alt han har vært borti de siste årene. Det har gått gjetord om de energiske konsertene hans på festivaler og konsertscener fra Alta i nord til hjembyen Vennesla i sør. Anmeldere har beskrevet konsertene hans som saliggjørende, og da pandemien satte en effektiv stopper for store forsamlinger, ble det rapportert at Ropstad fort kunne få to hundre mennesker til å juble så de høres ut som to tusen.

Ropstad ble i år nominert til Spellemannspris i kategorien rock for “Da Himmelen Brant Var Alle Hunder Stille” (2021), som fikk svært gode anmeldelser i tillegg til å ha høye strømmetall og rikelig med radiospilling. Ropstad har nylig fulgt opp suksessen fra i fjor, og lovordene fra musikkpressen om hans rykende ferske album “Gleden & Sorgen” har vært soleklare – Ropstad har det aller sterkeste uttrykket i norsk rock for tida, en markant signaturlyd. Gleden & Sorgen fikk terningkast 6 fra NRK Sørlandet, og 5 fra blant andre Dagbladet, Dagsavisen, Klassekampen og Stavanger Aftenblad.

Selv om veldig mange først har fått øynene opp for Ropstad de siste årene, er det her snakk om en suksess som er bygget opp på en organisk måte, ved å legge stein på stein i 17 år. Ropstad blir rettmessig omtalt som en klippe og en kolossal skikkelse innen norsk rock. Han har lagt inn sine ti tusen timer, og startet med oppvarmingsjobber på små klubber rundt om i Norge og Europa.

Det var da han begynte å synge på morsmålet at det virkelige gjennombruddet kom, og han opplevde en mottakelse som muligens står uten sidestykke her til lands. Alle albumene hans har fått utelukkende panegyriske terningkast og anmeldelser, og alle har blitt nominert til minst én Spellemannpris. Etter hundrevis av konserter spilt han seg opp til både til Øyafestivalens hovedscene og flere utsolgte konserter på hovedstadens storstue, Rockefeller. 

Ropstad har blitt kronet med både Prøysenprisen og Gammleng-prisen. Albumet hans “Brenn Siste Brevet” ble kåret til årets beste norske album uansett sjanger i Dagsavisens prestisjefylte liste lagd av 50 musikkjournalister, og flere av låtene hans har dukket opp på filmer og i TV-reklamer både i- og utenfor Norge.

I 2020 ble sangene hans, sammen med Nils-Øyvind Haagensens dikt, til forestillingen Menneske, Kjære Menneske på Nationaltheatret. Erlend Ropstad var selv med i stykket med fire av teaterets beste skuespillere, og rakk premiere i februar 2020 med 16 kritikerroste forestillinger før Norge stengte ned.  

Ropstads reflekterende og trygge personlighet, i kombinasjon med kompromissløs låtskriving i den høye og tunge delen av rock, gjør at han stadig omtales som en av de fremste eksponentene av norsk rock.

Utvalgte anmeldelser: «Gleden & Sorgen» 2022:

Dagbladet 5/6
«Erlend Ropstad har det kanskje aller sterkeste personlige uttrykket i norsk rock for tida, en markant signaturlyd»

Dagsavisen 5/6
«Han er blitt en av de beste»

Stavanger Aftenblad 5/6
«Ropstad fortsetter å reise sin lange rygg over landet. Med et lite smil bak skjegget»

Klassekampen 5/5
«Norskspråklig rock på sitt beste – bølgende, brennende og til dels brutalt biografisk»

Musikknyheter 7/10
«De som ikke allerede har fått øynene opp for en av de beste norske artistene gjennom tidene, bør sannelig gjøre det nå»

Disharmoni 5/6
«Dans inn i natta med Erlend Ropstads nye mesterverk»

NRK Sørlandet 6/6
https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-soerlandet/DKSL02008222

Aftenposten 4/6
«Disse låtene viser oss hva artisten er på sitt beste»


GÅ TIL ARRANGEMENTET PÅ FACEBOOK


Skrevet av Havblikk
7. februar 2023

Andre nyhetssaker